Poloha: | 4 dny / 3 noci v Budapešti (nejen) pro gurmány s ubytováním ve dvoulůžkovém pokoji a se snídaní formou
bufetu v hotelu Gloria, který se nachází pouhých 10 min. metrem od rušného a historického centra Budapešti a
10 min. pěšky od autobusového nádraží Népliget.
+ celodenní prohlídka města se znalým ČESKY HOVOŘÍCÍM PRŮVODCEM
+ návštěva tradiční budapešťské tržnice s maďarskými specialitami (salámy, klobásy, vína, papričky, guláš,
perkelt, balatonské ryby)
+ celodenní vstup do termálních lázní Széchenyiho
v termínech 10. 5. - 13. 5. nebo 17. 5. - 20. 5. 2012. WIFI v hotelu k dispozici, parkování na vyhrazených
hotelových místech.
Celodenní prohlídka Budapešti se znalým ČESKY HOVOŘÍCÍM PRŮVODCEM CK zahrnuje především prohlídku
tradičních míst, která nesmíte minout - staré město (Budínský hrad, Matyášův chrám, rybářská bašta), řetězový most, Maďarský parlament, basilika sv. Štěpána, Andrassyho třída, Státní opera, Dům teroru, Náměstí hrdinů, městský park, divadla v centru města, ulice Váci, Velká tržnice - ale i méně známých jako je například židovské město. Prohlídku absolvujete pěšky s využitím MHD.
Termální lázně Széchényiho jsou jedny z největších lázní v Evropě, najdete tady relaxační část, která nabízí venkovní i vnitřní termální bazény, termální vířivky, sauny a parní lázně. Více informací o lázních najdete na: http://www.szechenyibath.com/.
Proslulé maďarské kuchařské umění může děkovat za svoji pověst harmonii jednoduchých jídel a rafinovaných chodů, vycházejících ze starých stále důmyslně zdokonalovaných tradic, přičemž se také inspiruje i recepturami sousedních kultur a zároveň v bohaté míře využívá doma pěstovanou zeleninu, koření a ovoce. Ke svéráznosti maďarské gastronomie patří i rozmanitá zvěřina a ryby z vlastních zdrojů. Není náhodou, že si maďarští mistři kuchaři často odnášejí z mezinárodních kuchařských olympiád Oskarová ocenění. Ze svérázných maďarských jídel a koření zná každý cizinec zcela jistě tři: paprika, guláš, perkelt. Přitom je však maďarská nabídka mnohem bohatší. Jestliže červená paprika panuje maďarské kuchyni, pak je kysaná smetana její královnou. Ochucují a zjemňují se jimi polévky, masové pokrmy a jsou základem proslulosti lehkých
zeleninových pokrmů a salátů. Ochutnejte třeba po známém spisovateli Jókai pojmenovanou fazolovou polévku, balatonského candáta upraveného dobrou hospodyňkou nebo zaječí hřbet nadivoko s houskovými knedlíky - určitě si pochutnáte. Maďaři nejen rádi vaří, ale také i pečou. Domácí sladkosti nabízejí přečetné útulné cukrárny a kavárny. Naprosto neodolatelné jsou halušky somló, připravované z několikera těst či palačinky bývalého
proslulého restauratéra Gundela. Dané podnebí i půda jsou příznivé pro pěstování hroznového vína a vinařství.
Důstojného partnera k tabuli si v současnosti můžete vybrat mezi značkovými víny oceněnými na mezinárodních
soutěžích a pocházejícími ze sklípků 22 maďarských historických vinařských oblastí.
Cenu garantujeme při 2 osobách cestujících spolu a ubytovaných ve dvoulůžkovém pokoji. |